076 – 521 69 68

Angst tandarts Breda

 

Last van angst voor de tandarts uit Breda?

Je bent niet de enige! Naar schatting hebben 2,5 miljoen Nederlanders angst voor de tandarts, waarvan ongeveer 0,5 miljoen extreme angst. Angst is een slechte raadgever.
De meeste extreem angstige patiënten mijden gemiddeld gedurende 7 jaar de tandarts.

Al die tijd ontbreekt tandheelkundige zorgverlening, met voorspelbare gevolgen voor het gebit. Angst is een emotionele reactie op een – reëel of irreëel – dreigend onheil of gevaar. Gelukkig zijn er veel mensen die hun angst goed kunnen hanteren en daardoor gewoon behandelbaar zijn.

 

Hoe ontstaat angst voor de tandarts en wat kan je eraan doen?

Het ontstaan van angst voor een tandarts in Breda kan verschillende oorzaken hebben. Een traumatische ervaring uit het verleden kan ervoor zorgen dat iemand het vertrouwen in de tandheelkundige behandeling verliest. Associatie van bijvoorbeeld het geluid van de boor, of de geur van de praktijk met de nare ervaring, kan dan in het vervolg op zichzelf een gevoel van angst oproepen.

Angst voor de tandarts kan ook worden “aangeleerd” en als het ware worden overgedragen van ouder op kind. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Al is de ouder nog zo bang, het kind begint met een schone lei. Door de verbeterde mogelijkheden om pijnloos te behandelen en de mogelijkheid om meer tijd uit te trekken voor de patiënt, waardoor deze meer aandacht kan krijgen, zal de kans op het ontstaan van angst afnemen. Ben je zelf bang voor de tandarts en wil je deze angst niet overdragen op de kinderen. Maak voor hen dan een aparte afspraak bij Tandarts van Turenhout. Laat je zelf niet behandelen in het bijzijn van de kinderen.

Behandelingen angst voor de tandarts

Bezoek een tandarts die goed met bange patiënten kan omgaan. Vertel je tandarts dat je angstig bent en wanneer dat is begonnen. In onze praktijk in Breda zijn we bekend met dergelijke problemen en kunnen veel doen om je wat minder angstig te laten zijn. Als het niet klikt tussen jou en de tandarts, spreek daar met ons over.

Als de angst voor de tandarts je overvalt doe dan ademhalingsoefeningen of tel tot 500. Neem evt. een koptelefoontje mee zodat je naar je eigen muziek kunt luisteren. Als je een ontspannend of kalmerend middel wilt nemen, bespreek dat dan eerst met de tandarts.

Mocht de behandeling in onze praktijk echt niet mogelijk zijn dan zal de tandarts u doorverwijzen naar een gespecialiseerde angst tandarts Breda of Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde; er is altijd een verwijsbrief noodzakelijk! De gemiddelde wachttijd voor een patiënt bij de Centra voor Bijzondere Tandheelkunde, varieert van een maand tot anderhalf jaar. Uiteindelijk is het na deze behandelingen altijd de bedoeling dat de patiënt weer terugkeert naar de gewone “algemene praktijk” of de eigen tandarts.