076 – 521 69 68

Facings Breda

 

Het is heel normaal dat er mensen bij de tandarts komen die een klacht hebben over hun tanden of kiezen. Maar naast pijnklachten krijgen tandartsen tegenwoordig steeds vaker vragen over esthetiek. Een mooie witte glimlach is wat veel mensen willen. Facings. Voor facings Breda bent u op het juiste adres bij tandartspraktijk Van Turenhout, want een oplossing voor dit probleem kunnen een facings zijn. Maar wat zijn facings nu eigenlijk?

Composiet

Facings bestaan uit een laagje kunststof (composiet) of porselein dat op het tandoppervlak wordt geplakt. Bijvoorbeeld als u uw tand niet mooi van kleur vindt, maar ook als de vorm van de tand u niet aanspreekt. Of u heeft een tand die niet helemaal recht in de rij staat of een spleetje tussen uw tanden. Facings kunnen dan een oplossing zijn. Facings kunnen direct vervaardigd worden (composiet) of indirect worden vervaardigd (porselein).

 

Directe methode, composiet facings

Composiet facings worden direct en volledig gemaakt door de tandarts, in de meeste gevallen tijdens één behandeling. Soms moet de tand een klein beetje geslepen worden, om zo meer houvast te krijgen. Eerst wordt de tand voorbereid met een primer, daarna wordt het tandoppervlak met composiet bewerkt. Zo ontstaat een zo optimaal mogelijke hechting van het composiet op het tandoppervlak. Omdat er maar weinig van de tand wordt afgeslepen, zult u vrij weinig van de behandeling voelen én ondergaat de tand relatief heel weinig schade.

 

De indirecte methode met porselein

Bij de indirecte methode is het noodzakelijk om iets van het glazuur weg te slijpen, om zo ‘ruimte’ te creëren. Want er is minimaal 0,5 millimeter ruimte nodig om de facings te kunnen plaatsen. Als er voldoende glazuur af is afgeslepen, wordt er een afdruk gemaakt van de tanden. Afdrukken die de tandtechnicus nodig heeft voor de gipsmodellen waarop hij de porseleinen facings kan maken. Als de tandtechnicus daarmee klaar is, wordt een vervolgafspraak gepland om de uiteindelijke facings te plaatsen. Tijdens de productie van de facings wordt er voor een tijdelijke oplossing gezorgd, zodat u toch nog ‘met een verzorgd gebit’ over straat kunt blijven lopen. Een groot voordeel van deze indirecte methode is dat de kwaliteit van de porseleinen facings beter en duurzamer is. Maar de indirecte methode is onder andere door het werk van de tand techniek wel wat duurder dan de direct vervaardigde facings.

Levensduur van de facings

De levensduur van facings is vijf tot tien jaar. Maar dat kan verkort worden door tandknarsen of nagelbijten. Roken en het drinken van veel thee, koffie en frisdranken vergroot de kans op verkleuren. Vooral de direct vervaardigde facings kunnen na verloop van tijd iets gaan verkleuren. Met facings kunt u gewoon blijven eten, maar u moet iets voorzichtiger zijn met bijvoorbeeld het eten van een stevige appel of het bijten op hard voedsel.

 

Welke facings passen bij u?

Wij bepalen samen met u welke behandelmethode het best bij u past. Ten eerste speelt het financiële plaatje een rol, want de porseleinen facings zijn dan wel duurzamer en wellicht wat sterker, maar ook duurder. En dat kan een reden zijn om te kiezen voor een behandeling met composiet. En er zijn ook gevallen waarbij wij -op voorhand- kunnen zien dat een behandeling met composiet even fraai zal uitvallen als met porseleinen facings. Komt u dus gerust langs voor een vrijblijvend advies.