Please enable the breadcrumb option to use this shortcode!

076 – 521 69 68

Parodontoloog Breda

 

Een parodontoloog is een tandarts die is gespecialiseerd in de omgeving, het fundament of de verankering van het gebit. Voor een parodontoloog Breda bent u bij Van Turenhout aan het beste adres. Parodontologie is in het kort gezegd het specialisme wat zich bezighoudt met het tandvlees en het kaakbot om de tanden en kiezen. Een parodontoloog wordt daarom ook wel een tandvlees-specialist genoemd.

Een tandarts-parodontoloog richt zich op de diagnose en de behandeling van ernstige parodontale (parodontitis) aandoeningen en het plaatsen van implantaten (Dit laatste kan ook worden uitgevoerd door een zogeheten implantoloog. Ook hiervoor zit u bij ons aan het juiste adres.

Parodontitis, wat is dit precies?

Dat is een ontsteking in de rand van het tandvlees (gingivitis) wat wordt veroorzaakt door bacteriën. Bacteriën die zich in tandplak bevinden. Tandplak verkalkt tot tandsteen dat zich stevig hecht aan de tanden en kiezen. Hierop wordt steeds weer een nieuw laagje plak gevormd.

Een tandvleesontsteking kan zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. In een vergevorderd stadium laat het tandvlees daardoor los van de tanden en kiezen. Er ontstaat een ruimte (de pocket) tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, en daar vormt zich opnieuw weer tandplak. Bij ‘niet ingrijpen’ verplaatst de ontsteking zich steeds verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. De pockets worden dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot noemen we parodontitis.

 

Het voorkomen van parodontitis

Het eerste wat u als patiënt opmerkt is dat het tandvlees bloedt bij het poetsen van de tanden of zelfs misschien al wanneer u wat hards kauwt. Bloedend tandvlees wijst op een tandvleesontsteking of gingivitis. Negeer deze eerste tekenen niet. Neem dan direct contact op met uw tandarts; het tandvlees moet zo snel als mogelijk weer gezond worden. Het is dus erg belangrijk om de mond goed schoon te houden. Drie keer per dag goed poetsen (inclusief het flossen, het gebruik van tandenstokers, ragers etc) van de tanden is voor de meeste mensen niet afdoende genoeg. De gang naar een mondhygiënist(e) (interne link van maken) minimaal 2 keer per jaar is dan ook iets wat wij al onze patiënten aanraden. De mondhygiënist kan u ook vertellen welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn.

 

De behandeling van parodontitis 

Zoals we al vertelden kan een goede mondhygiëne al een bijdrage leveren aan de genezing van parodontitis. Maar alleen de tandarts of de mondhygiënist zal de tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets kunnen weghalen door een professionele gebitsreiniging.
De tandplak boven de tandvleesrand kan men zelf elke dag verwijderen door er een goede mondhygiëne op na te houden. Met een goede tandenborstel en het liefst een elektrische tandenborstel kun je de tandplak aan de oppervlakte wegpoetsen. Met hulpmiddelen als ragers en tandstokers kun je de tandplak tussen tanden en kiezen verwijderen. De tandarts of mondhygiënist vertelt je welke hulpmiddelen voor u geschikt zijn.
Door de combinatie van een goede mondhygiëne en de gebitsreiniging verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich vast aan de tanden en kiezen.
Het kan voorkomen dat de tandarts of mondhygiënist erg diepe of moeilijk bereikbare pockets niet volledig kan reinigen. Om deze plaatsen toch goed te kunnen reinigen, gaat de tandarts of parodontoloog over tot het uitvoeren van een flap-operatie, nodig bij hardnekkige gevallen. Bij zo’n operatie, onder plaatselijke verdoving, wordt tandvlees losgemaakt en wordt ontstoken weefsel weggehaald.