076 – 521 69 68

 Informatie

 

Kronen, inlays en bruggen

Als er teveel verloren is gegaan van de tand of kies, wordt de kies of tand vaak nog opgebouwd met een kroon of inlay. Informatie hierover. Deze voorzieningen worden buiten de mond gemaakt door de tandtechnieker, of in één behandeling vervaardigd met Cerec. Hiervoor gebruiken we hoogwaardige materialen.

Kronen

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein, dat over een tand of kies wordt geplaatst. De tand of kies moet eerst zodanig worden geslepen, dat er een kapje overheen kan.

 

Inlays

Een inlay is een ingelegde vulling. Deze wordt niet rechtstreeks in de mond vervaardigd, maar in het laboratorium gemaakt op het model van de betreffende kies. Dit is door de tandarts voorbereid in de praktijk. Het lijkt qua procedure op het maken van een kroon. Klassiek is een inlay van goud maar tegenwoordig worden inlays meestal van porselein en met behulp van het Cerec cad-cam systeem gemaakt (en in dezelfde behandeling geplaatst).

 

Bruggen

Als een of meer tanden of kiezen verloren zijn gegaan of getrokken moesten worden, kunnen die worden vervangen door een brug. Een brug bestaat uit een aantal pijlers (kronen) die verbonden zijn met een zwevend tussendeel (dummy) dat de verloren gegane tand of kies vervangt.

 

Implantaten

Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot wordt geschroefd. Zo heeft u weer een basis voor een kroon, brug of prothese. Het implantaat geeft ook houvast voor een overkappingsprothese. Met deze ‘kunstwortel’ zijn ontbrekende tanden of kiezen op een esthetisch verantwoorde manier te vervangen. Een implantaat kan worden ingebracht om één, meerdere of zelfs alle tanden en kiezen te vervangen. Implantaten worden gemaakt van titanium, een materiaal dat het lichaam over het algemeen goed verdraagt.