Een klikgebit is een uitkomst voor mensen die een slecht gebit hebben waar niets meer aan te doen is. De meeste mensen die kiezen voor een klikgebit hebben echter al een tijdje rondgelopen met een kunstgebit dat ze niet beviel. Op deze pagina lees je alles over de voordelen en de risico’s van het klikgebit.
Het klikgebit, wanneer een gewoon kunstgebit niet volstaat
Klikgebit onderwerpen:
- Het consult
- Klikgebit plaatsen – de behandeling
- Herstel na het plaatsen van een klikgebit
- Risico’s en complicaties
- Het resultaat
- Onderhoud en levensduur
- Vergoedingen en kosten
Een klikgebit is een combinatie van een prothese en implantaten. Een klikgebit kan geplaatst worden om alle tanden, of bijvoorbeeld alle boven- of ondertanden te vervangen. Vaak wordt gekozen voor een klikgebit als een kunstgebit niet (meer) voldoet.
Tandeloosheid maakt het kauwen problematisch. Het standaard kunstgebit verhelpt dit probleem, maar kent de nodige nadelen:
- Pijn bij het kauwen
- Verminderd draagcomfort
- Voedsel onder het kunstgebit
- Verminderde smaak door verhemelteplaat
- Verminderd spraakvermogen
- Problemen met lachen
Een klikgebit verschilt in drie opzichten van een standaard kunstgebit (overkappingsprothese):
- Een klikgebit is duurzamer op het punt van pasvorm. Doordat het kaakbeen na verloop van tijd slinkt (de onderkaak doet dit doorgaans sneller dan de bovenkaak), kan het standaard kunstgebit zich niet meer goed vastzuigen en zal het gaan schuiven. Het slinken van de kaken heeft geen invloed op de pasvorm van het klikgebit.
- Een klikgebit geeft meer draagcomfort. Het standaard kunstgebit is groter en blijft op zijn plaats doordat het zich vacuüm zuigt aan je kaken en je verhemelte. Dit kan vervelend voelen en na verloop van tijd zelfs als pijnlijk worden ervaren.
- Met een klikgebit heb je een groter bijt- en kauwvermogen. Onderzoek toont aan dat het kauwvermogen met een klikgebit tot 80% van het natuurlijke gebit kan bedragen, terwijl dit bij een conventioneel kunstgebit slechts 30-40% is.
Het consult
De implantoloog of tandarts met implantologie-specialisatie kan een klikgebit bij je plaatsen. Heb je al een kunstgebit, dan is het vaak mogelijk om dit aan te laten passen zodat het op de implantaten kan worden vast geklikt.
De tandarts zal de mogelijkheden tot het plaatsen van implantaten met je bespreken. Afhankelijk van de conditie van je mond en je algehele gezondheid zal hij de risico’s inschatten. Hiertoe wordt je medische historie besproken en een röntgenfoto van je mond gemaakt. In veel gevallen wordt tegenwoordig ook een 3D-scan (CBCT-scan) gemaakt voor een nauwkeurige beoordeling van het beschikbare botvolume. Als de tandarts oordeelt dat je implantaten kunt verdragen, zal hij een behandelplan opstellen.
Vergoedingen en kosten
Het is raadzaam om vooraf bij je verzekeraar te controleren welke behandelingen worden vergoed. Sinds de laatste wijzigingen in het basispakket vergoedt de basisverzekering een volledig klikgebit in de onderkaak voor 75% als er sprake is van een ernstig geslonken kaak. Je eigen bijdrage is dus 25%.
Voor de bovenkaak geldt deze vergoeding alleen bij zeer specifieke indicaties, zoals extreme resorptie (slinken) van het kaakbot. In andere gevallen valt de behandeling onder de aanvullende verzekering en is de vergoeding afhankelijk van je verzekeringspakket.
De kosten voor een volledig klikgebit (onder- en bovenkaak) liggen ongeveer tussen €5.000 en €10.000, afhankelijk van het aantal benodigde implantaten en het type bevestigingssysteem.
De behandeling – het plaatsen van het klikgebit
De procedure bestaat uit meerdere behandelingen. Tijdens de eerste behandeling worden de implantaten geplaatst. Het is gebruikelijk dat er in de onderkaak twee tot vier implantaten worden aangebracht en in de bovenkaak vier tot zes.
Er zijn twee moderne methoden voor het plaatsen van implantaten:
1. Conventionele methode
Onder lokale verdoving maakt de tandarts een incisie (snee) in je tandvlees op de plaats waar het implantaat zal komen. Daarna boort hij een gaatje in je kaakbeen tot de gewenste diepte. De grootte van het implantaat kan variëren, gemiddeld is het 3,2-5 millimeter breed en 8-16 millimeter lang. Het implantaat wordt vervolgens vastgeschroefd in je kaakbeen. Deze procedure herhaalt de tandarts tot alle implantaten zijn geplaatst. Deze worden afgedekt met een speciale beschermingskap en gehecht.
2. Guided surgery (computergestuurde implantologie)
Bij deze modernere techniek wordt vooraf een 3D-scan gemaakt van je kaak. Met speciale software plant de implantoloog de exacte positie van elk implantaat. Vervolgens wordt een boormal gemaakt die tijdens de operatie op de kaak wordt geplaatst. Hierdoor kunnen de implantaten zeer nauwkeurig worden geplaatst, vaak met een kleinere incisie of soms zelfs zonder het tandvlees open te snijden (flapless surgery). Dit resulteert in minder pijn en een sneller herstel.
Bevestigingssystemen voor klikgebitten
Er zijn verschillende systemen om een klikgebit te bevestigen aan de implantaten:
- Drukknoppen (locators): Eenvoudig systeem waarbij het gebit vastklikt op drukknoppen die op de implantaten zijn bevestigd. Voordelen zijn de eenvoudige reiniging en het gemakkelijk in- en uitnemen. Nadeel is dat de drukknoppen na verloop van tijd kunnen slijten en vervangen moeten worden.
- Stegconstructie: Implantaten worden verbonden door een metalen staaf (steg) waarop het gebit vastklikt. Dit geeft veel stabiliteit en is duurzaam, maar reiniging is lastiger en de constructie is duurder.
- Magneetverbindingen: Het gebit wordt op zijn plaats gehouden door magneten. Dit systeem is geschikt voor patiënten met beperkte handvaardigheid, maar biedt minder retentie dan andere systemen.
Herstel na het plaatsen van het klikgebit
De implantaten hebben tijd nodig om te genezen. Tijdens de eerste drie dagen mag je niet sporten of zware arbeid verrichten. De implantaten moeten vergroeien met het kaakbot (osseointegratie) en afhankelijk van je leeftijd en conditie, duurt dit proces ongeveer 6 weken tot 3 maanden. Na ongeveer 1 à 2 weken kom je terug voor controle en het verwijderen van de hechtingen. Na ongeveer een week kun je een tijdelijk gebit dragen om de genezingsperiode te overbruggen.
Of je direct weer (alles) mag eten na de ingreep hangt af van de gekozen ingreep. Overleg dit dus goed met je tandarts.
Als je implantaten genezen zijn, verwijdert de tandarts de genezingskappen van de implantaten door deze los te schroeven. Daarna schroeft hij de bevestigingselementen op je implantaten. In een serie vervolgafspraken wordt, indien mogelijk, je bestaande gebit aangepast, of wordt een nieuwe prothese aangemeten. Houd rekening met ongeveer 5 afspraken.
Een jaar nadat de prothese geplaatst is, kom je terug voor een controle. Er zullen röntgenfoto’s van je kaken worden gemaakt om te controleren hoe de implantaten zich houden. Ook wordt gecontroleerd of het gebit nog steeds correct functioneert.
Onderhoud en levensduur
Een goede mondverzorging is essentieel voor de levensduur van je klikgebit:
- Reinig je klikgebit dagelijks met speciale reinigingsmiddelen voor protheses
- Gebruik een zachte protheseborstel of een speciale interdentale borstel voor de reiniging van de implantaatkoppelingen
- Spoel je mond na elke maaltijd
- Gebruik bij voorkeur een waterflosser om rond de implantaten te reinigen
- Maak je klikgebit ’s nachts los en bewaar het in water of een speciaal reinigingsmiddel
Bij goede verzorging kunnen de implantaten levenslang meegaan. De bevestigingselementen (drukknoppen, clips op een stegconstructie) hebben echter een beperkte levensduur van ongeveer 5-7 jaar en moeten periodiek vervangen worden vanwege slijtage. Het klikgebit zelf moet, net als een gewoon kunstgebit, gemiddeld om de 5-8 jaar worden vervangen of aangepast.
Risico’s en complicaties
Hoewel de ingrepen doorgaans goed gaan, zijn de belangrijkste risico’s:
- Ontsteking rond de implantaten (peri-implantitis)
- Zenuwbeschadiging bij het plaatsen van de implantaten
- Afstoting van het implantaat (ongeveer 5-10% van de gevallen)
- Allergische reactie op het implantaatmateriaal (zeer zeldzaam)
- Botvergroeiing die niet optimaal verloopt
Bepaalde factoren verhogen het risico op complicaties:
- Roken
- Diabetes
- Osteoporose
- Slechte mondhygiëne
- Bepaalde medicijnen zoals bisfosfonaten
Het resultaat
Een klikgebit biedt een aanzienlijke verbetering ten opzichte van een conventioneel kunstgebit:
- Verbeterde kauwfunctie (tot 80% van het natuurlijke gebit)
- Meer comfort en stabiliteit
- Geen verhemelteplaat bij een klikgebit voor de bovenkaak, waardoor meer smaakbeleving
- Behoud van kaakbot doordat de implantaten het bot stimuleren
- Meer zelfvertrouwen door een stabiel en esthetisch gebit
De meeste patiënten melden een significant verbeterde kwaliteit van leven na het plaatsen van een klikgebit. Het comfort, de functionaliteit en het esthetische aspect dragen allemaal bij aan een hogere tevredenheid vergeleken met een conventioneel kunstgebit.